© Rootsville.eu

J.P. Reali (US)
tiltle: Blues Since Birth
music: Blues
release date: october 11, 2024
label: Reali Records
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
info artist: J.P. Reali

© Rootsville 2024


J.P. Reali is een bluesgitarist en singer/songwriter die momenteel in Newark, Delaware woont. J.P. komt oorspronkelijk uit New York en woonde en trad bijna 40 jaar op in de omgeving van Washington, D.C., waar hij meerdere keren werd genomineerd. Hij won de D.C. Blues Society battle of the bands drie keer en deed mee aan de Internation Blues Challenge in Memphis, Tennessee. In 2020 verhuisde J.P. naar Delaware om zich te concentreren op optredens en gitaarles geven, waarbij hij zijn passie voor de blues deelde door de volgende generatie muzikanten te helpen leren van zijn jaren van optreden en lessen die hij volgde bij meestergitaarleraren als Jorma Kaukonen, Ernie Hawkins en Mike Auldrige. J.P. is lid van The D.C. Blues Society, The Piedmont Blues Preservation Society, Washington Area Music Association, Central Delaware Blues Society en Baltimore Blues Society.

Reali, een gewilde instructeur, speelt alle gitaren, evenals zang en mondharmonica (bas, piano en banjo op "Eileen Left") op het album, terwijl Larson de rol weer op zich nam voor drums en percussie, en de sessies coproduceerde en engineerde met Reali in hun beoogde thuisstudio's. Iets waar beginnende indiemuzikanten 40 jaar geleden alleen maar van konden dromen.

De set begint met John Lee Hooker meets Booker T mash up boogie "The Devil's Take", een poëtische toevoeging aan de kruispuntmythos met een slimme twist. Zoals zoveel andere artiesten voelde Reali de zware frustratie van de pandemie en kanaliseerde deze in zijn muziek en componeerde zijn persoonlijke getuigenis "The Virus Blues." Reali voegt energie toe aan zijn gitaargedreven cover van "It Takes A Lot To Laugh, It Takes A Train To Cry", met smakelijk slidewerk en de gepatenteerde Grateful Dead-esthetiek. Het verhaal van huiselijk geluk op een countryblues, "Drunk And In The Way", is waarschijnlijk ook geïnspireerd door de zware dagen van covid-isolatie.

Het is gemakkelijk om smaken van Albert King en Santana te herkennen op het langzaam brandende
"Blues In A Minefield" en de gemakkelijke shuffle "The Bad Dog Blues" begint met een sluwe eerbetoon aan Magic Sam. Country two step, "Eileen Left", neemt een bladzijde uit het Dylan en Guthrie-liedboek dat begint als het verhaal van eigenzinnige vrouwenliefde en eindigt met een sociaal-politieke wending. Spoorwegen zijn al lang bronmateriaal voor het schrijven van liedjes met hun aanhoudende ritme en romantische ideeën over reizen naar verre plaatsen. Reali voegt toe aan het lexicon met zijn eigen emotionele boek "Cold Steel Blues".

Het album sluit af met de autobiografische titeltrack “Blues Since Birth”, een Delta Blues stomp die J.P.’s erfgoed en zijn roeping om de blues te spelen vanaf een vroege leeftijd uiteenzet.